21 Ocak 2016 Perşembe

Doğal Emzirin, Bebeğiniz Memeye Emeklesin

Bebeğiniz doğduğunda çevredeki uyaranlara karşı uyanık ve dikkatlidir. Bu uyanıklık dönemi zaman ilerledikçe azalacağı için tam da bu uyanıklık zamanında (doğumdan ilk yarım saat içinde) bebeğinizin beyni memeye emeklemek için hazırdır. Her bebek doğumdan hemen sonra annesinin karnına konulduğunda annesinin memesini bulma ve ilk beslenmesini gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Bunun için özel bir çevre düzenlemesi gerekmez. Memeye emekleme doğaldır ve içgüdüseldir. Peki tam olarak bunu nasıl yapar? Bebeğiniz karnınıza konulduğunda meme başınızın etrafında bulunan küçük tepeciklerden özel bir koku salgılanır. Bu koku ona tanıdık gelir. Kendisinin anne karnındayken bulunduğu sıvının yapısı bu kokuya benzerdir. Bebeğiniz doğduğunda ellerini ağzına götürerek ellerinde kalan bu sıvıyı tadar. Karnınıza konulduğunda ise memenizin küçük tepeciklerinden gelen bu kokunun benzerliğini fark eder ve memeye doğru emekler. Her anne-bebek işte bu mucizevi yaşantıyı deneyimlemelidir. Bu şekilde emzirmeye erken başlayan annelerin hastanede kaldıkları süre boyunca, bu emzirmeyi gerçekleştiremeyen annelere göre bebeklerini hergün 100 dk daha fazla emzirdiği görülmüştür. Memeye emeklemenin yararlarını okuduğunuzda doğal olan bu davranışın nasılda sizi düşündüğünü görmüş olacaksınız. 
İşte yararları;

  • Bu tensel dokunuşlar sırasında bebeğinizin vücut ısısı sizinki ile dengelenir.
  • Bebeğiniz kolostrum(sizin ilk sütünüz) ile beslenerek sizde var olan mikroorganizmaları ilk kez vücuduna almış olur. Böylece bebeğiniz ilk mikroorganizmaları hastaneden almayarak bağışıklığı güçlü oluşmaya başlar.
  • Bebeğiniz sizi emdikçe sizde var olan oksitosin hormonu salınımı artar, uterusunuz(rahim) kasılır. Böylece plasentanın(eşinizin) doğumu kolaylaşır, kanamanız azalır ve kansızlık önlenir. 
  • Bebeğiniz ilk gaitasını(kakası) daha erken çıkarır ve fizyolojik sarılık olma ihtimali azalır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder